Skyggesiden: Forberedelser til spilling

Håvard og undertegnede har i lengre tid hatt lyst til å få til en runde Civilization (eller rettere sagt, Advanced Civilization), som er et av de mer kompliserte og tids-krevende spillene vi kjenner til. En slik runde krever såklart endel planlegging, ikke minst for å finne nok spillere (6-7 er best) som også er interessert i lange og kompliserte spill. Forsyninger er også viktig, da man nesten må flette inn en spisepause et sted underveis. Invitasjoner til spillrunden vil gå ut i løpet av aller nærmeste fremtid;  tid og sted vil fremkomme på invitasjonen. Planen er å ha en servering med hjemmelaget pizza noen timer uti spillingen.

For et såpass komplisert spill, er det kanskje på sin plass med en liten presentasjon av mekanikken og reglene. I bunn og grunn, så er Civilization et ressursforvaltnignsspill, hvor man skal styre en oldtidssivilisasjon fra steinalderen og ut jernalderen. For å komme til de senere tidsepokene må sivilisasjonen din ha en viss mengde byer og  utviklet teknologi. For å oppnå dette, har man del forskjellige resursser som må forvaltes på best mulig vis:

Bønder: Hver spiller har 55 «tokens» (kun 48 om man spiller med 7 spillere) som har tre forskjellige funksjoner: Når de er på spillebrettet, så representerer de befolkningen din. Hver runde, vil befolkningen i alle områder doble seg, men du får ikke mere enn 2 nye i et område (1 blir til 2, 2 til 4, 3 til 5, etc). Hvert område har en grense for hvor mange bønder det kan brødfø, som er trykket på kartet. Hvis det etter flytting er flere bønder (fra forskjellige siviliasjoner) enn det er mat til, vil det bli kamp om maten. Man vil da etter tur fjerne en og en bonde til matgrensen er nådd (eller det kun er en sivilisasjon igjen); den som har færrest bønder fjerner først, og er man like mange så fjerner begge samtidig. Eksempelvis, så har både spiller A og B 2 bønder hver i et område som har mat til 3. Begge to må da fjerne en hver, så begge står igjen med 1.

Tokens kan også befinne seg i «Stock» (lager), som er lagerplassen hvor alle unntat den første på bordet starter. All vekst av befolkning skjer fra stock, og helt i starten av hver runde må man flytte 2 tokens fra stock til «Treasury» (skattkammeret) for hver by man har; dette er inndriving av skatter. har man ikke nok på lager til å dekke beskatningen, så vil byene begynne å gjøre opprør.

Byer: Byer blir bygget av at nok bønder samler seg i samme område; i områder som har bysteder (markert med firkanter) trenger man 6 bønder og andre steder trenger man 12. Bybygging foregår etter konflikt; så vær oppmerksom på at motstandere kan flytte inn sine bønder for å forårsake en konflikt som dreper akkurat nok av dine bønder til at du ikke får bygget by! Byer har to veldig viktige formål; man må ha et minimum av de for å bevege seg fremover i tidsepokene (målt på AST), og så får man trekke et handelskort for hver by man har. Det beste er at kvaliteten på handelskortene også øker med antallet byer.

Et område med en by i er alltid regnet som å kunne brødfø 0 bønder,men man må ha 2 bønder for hver by for å levere mat til byboerene. Under konflikt er det slik at 7 bønder ødelegger en by, men tar 6 i tap selv og står igjen med 1. Enkelte katastrofer gjør at byer blir redusert, og da erstatter man byen med det antall bønder som området kan brødfø.

Handelskort/Katastrofer: Det finnes 9 bunker med handelskort, og i hver bunke er det to forskjellige typer vare som har tilsvarendes verdi som bunkenummeret. Har man 1 by så trekker man 1 kort fra bunke 1, har man 2 byer så trekker man 1 kort hver fra bunke 1 og 2, osv, slik at man totalt trekker like mange kort som man har byer. Er en bunke tom for kort når det er din tur til å trekke, så får du ikke noe fra den bunken den runden. I tillegg til handelskort, så ligger det også katastrofer i bunkene; bunke 2-5 har en katastrofe som kan byttes vekk og en som ikke kan, mens bunke 6-9 kun har en katastrofe som kan byttes vekk. De nøyaktige effektene av katastrofene er litt mye å ta med her; men det er alltid lov å be om å få se på reglene (det er lurt å gjøre dette også når du ikke har trukket noen ;))

Enkeltvis så har ikke handelskortene så fryktelig stor verdi, men om man samler seg serier av samme type var så øker verdien geometrisk med antall kort; formelen er [Verdi]*[Antall]^2; resultatene av denne utregningen er heldigvis printet på hvert kort. Man kan på slutten av hver runde ta var på 6 kort til neste runde, så det er en fordel å ta med seg kort man kan bygge gode serier på.

Etterpå kan man handle varer mellom spillere. En handel består av minst 3 kort; man spesifiserer antall kort og hva to av de er. Man kan spesifisere mere om man vil, men det er ikke bindende. Prøv å bytt til deg så du har en eller to serier av kort, og helst noen gode kort du kan beholde til neste runde som start på en ny serie. (Vi har tidligere brukt handels-reglene fra vanlige Civilization, som er endel morsommere men tar betraktelig mere tid)

Teknologier: Mot slutten av hver runde, så kan man bytte inn sett av handelskort i teknologier. Kollektivt, så gjør teknologier at man beveger seg fremover i tidsepokene, men enkeltvis har de og veldig sterke innvirkninger på spillet: Enkelte bare reduserer effekten av katastrofer, andre gir deg fordeler på spillebrettet, eller rett og slett bare er offensiv i natur. Metalworking er et prima eksempel på det siste; alle som ikke har den teknologien fjerner bønder før de som har når det er konflikt.

Teknologier er delt inn i 5 kategorier, symbolisert med forskjellige farger. De fleste teknologier gir rabatter til alle av samme farge, og enkelte gir spesial-rabatter til navngitte andre teknologier. Hver spiller vil ha en stabel med alle tilgjengelige teknologier, så man kan når som helst se hva som er tilgjengelig. Det skal og være tilgjengelig en tabell som viser tilgjengelige rabatter.

Det var de viktigste konseptene i spillet, da gjenstår det bare å sette det litt i perspektiv med rekkefølgen ting skjer i:

Turnorder:

 1. Taxation: 2 tokens fra stock til treasury for hver by.
 2. Population expansion: Befolkningen dobler seg, men maks 2 nye i hvert område
 3. Census: Opptelling av antall bønder på brettet, bestemmer rekkefølgen for runden
 4. Ship building and maintenance
 5. Movement: Hver bonde kan bevege seg et område, skip kan bevege seg 4 med opptil 5 pasasjerer om gangen. Kun bønder som ikke har flyttet seg kan reise med skip.
 6. Conflict: I områder hvor det er bønder fra flere siviliasjoner, og det ikke er nok mat, vil det foregå konflikt om maten.
 7. City construction: 6 tokens gjøres om til by i områder med citysite, 12 i andre områder
 8. Starvation: Bønder sulter ned til det antall området kan brødfø
 9. City support check: Sjekk at det er to bønder per by, hvis ikke reduserer man byer til det er nok bønder.
 10. Acquire trade cards: Trekker 1 handelskort per by, fra stigende bunke.
 11. Trade: Bytte handelskort mellom spillere; minst 3 kort i en handel hvor man må oppgi antall og typen på to av kortene
 12. Resolve Calamities: Utfør effektene av katastrofer
 13. City support check: Som ovenfor
 14. Acquire Civilization Cards: Ved hjelp av handelskortene (og vekslepenger fra treasury) kan man nå kjøpe teknologikort.
 15. Return Excess Trade: Slank hånden over handelskort ned til 6
 16. Adjust AST

Hvis tid kan det hende det kommer en post til om basis-strategier.

Reklamer
Published in: on mars 11, 2010 at 21:45  Comments (1)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://tarkeel.wordpress.com/2010/03/11/skyggesiden-forberedelser-til-spilling/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLegg igjen en kommentar

 1. For de som lurte på hvordan spillingen gikk; den gikk som vanlig: Avlyst grunnet manglende oppmøte. Vi prøver igjen i løpet av eller etter påsken.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: