En introduksjon til rollespill

«Hva er egentlig et rollespill?», hender det at jeg blir spurt. Jeg pleier å svare «Hva man gjør utav det», ettersom det er store variasjoner mellom hva de forskjellige spillene fokuserer på.

Kort sagt, så handler rollespill om å fortelle en historie, og løse utfordringer som blir plassert i veien. Det unike med rollespill, er at spillerene føler at de er med på å forme historien ved valgene de tar. I de fleste spillene er det en av spillerene som er spilleleder og historieforteller, og er den som presenterer utfordringene de andre skal løse samt vurderer hvor flink de er til å løse.

Nettopp dette med problemløsing er veldig sentral i de fleste rollespill; variasjonen ligger mer i hva slags problemer man møter og hvordan spilleleder bestemmer hvorvidt spillerenes løsninger fungerer. De aller fleste spill benytter et underliggende regelsystem til slike avgjørelser, hvor noen (de jeg vil kalle gode) overlater mye av regel-tolkningen til spilleleder.

Et felles, sentralt, konsept er at man lager seg en karakter, som er personen man spiller i rollespillet. En karakter har normalt forskjellige ferdigheter som bestemmer hvor flink man er til å løse problemer. Disse karakterene utvikler seg og blir bedre etterhvert, nøyaktig hvordan dette skjer er noe som varierer veldig mellom de forskjellige spillene men som oftest blir man flinkere til å løse den typen problemer man har valgt.

Reklamer
Published in: on mars 13, 2010 at 13:17  Legg igjen en kommentar  

The URI to TrackBack this entry is: https://tarkeel.wordpress.com/2010/03/13/en-introduksjon-til-rollespill/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: