Off-Topic: Datalagringsdirektivet

Stopp DatalagringsdirektivetJeg lover å ikke bruke denne bloggen til å skrive om for mye annet rart, men akkurat datalagringsdirektivet (DLD) er en såpass viktig sak at jeg gjør et lite unntak.

Hva ligger så i DLD? Kort fortalt, så blir alle leverandører av kommunikasjonstjenester pålagt å loggføre og lagre for en gitt tid (diskusjonen står mellom 6 og 24 måneder) alle personer eller web-tjenere du kontakter; hvor mobilen din er når du ringer.

I dag er det faktisk forbudt å lagre denne informasjonen; telefoni-leverandører har dispensasjon til å lagre det de må for å kunne fakturere deg, men har ikke lov til å lagre det etter du har gjort opp regningen. Hvem skal så betale for å lagre disse vanvittige mengdene med data? Teleleverandørene såklart!

Formålet med direktivet er jo såklart å «fange terrorister» og andre uspesifiserte-men-slemme-mennesker. I denne omgang er det kun adresse-informasjon som blir lagret, og ikke innholdet, så den eneste nytte myndigheter vil ha av dette er å kunne sette opp retroaktiv analyse av trafikkmønstre; det vil ikke ha noen direkte bevisbyrde.

Problemet er bare at det er mange og enkle måter å omgå dette på hvis man har noe å skjule; så det er kun oss vanlige uskyldige mennesker som vil bli overvåket. For to år siden var jeg på et arrangament i regi av Tekna, hvor departementet skulle presentere DLD for teknologene: på spørsmål fra salen om dette faktisk ville ha noen effekt, måtte de nok pent innrømme at nei; de eneste som ville bli fanget av dette er vanlige kriminelle som man ville tatt på andre måter uansett. Derfor er det veldig merkelig at sentrale makt-personer nå uttaler seg så bombastisk om de apokalyptiske effektene av å si nei til direktivet:

«– Om Norge sier nei vil det vil føre til betydelig lavere grad av sikkerhet i Norge enn det er i resten av Europa når det gjelder terror. Det er i så fall et ansvar som politikerne må ta. Vårt arbeid vil bli betydelig vanskeliggjort hvis Norge stiller seg utenfor resten av Europa. Jeg begriper nesten ikke at det vil skje«, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

Kripos går lenger, og invokerer en av de andre rytterne av internet-apokalypsen; barneporno:

«Med tre ukers-regelen har vi svært begrenset mulighet til å avdekke gjerningspersoner med base i Norge som sprer overgrepsmateriale. Norge er i ferd med å bli en frihavn for slike kriminelle, sier Humlegård.«

Disse personene må jo ha vært briefet av sine sakkyndige om begrensningene av DLD, og sprer FUD (Fear-Uncertainty-Doubt) for å påvirke de store massene; ellers er det grov inkompetanse ute og går.. (Sufficiently advanced incomepetence is indistinguishable from malice)

Jeg nevnte i sted at det er enkle måter å omgå DLD på; Den enkleste er jo såklart å gå en tur i skogen og etterlate alt av elektronikk hjemme. For internettbruk, har man Tor; et system som gjør det i praksis umulig å spore tilbake informasjon uten å bruke enorme ressurser (sanntids-overvåkning av sender og alle potensielle mottagere av informasjonen). kriminelle har jo såklart andre metoder og, som direkte tyveri av telefoner eller linjekapasitet.

Som avslutning; en liten videosnutt fra hvordan dette har gjort Tyskland:

(Man kan fort tro at videoen er overdreven skremselspropaganda; men det den beskriver er faktisk allerede implementert!)

Reklamer
Published in: on april 12, 2010 at 16:45  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://tarkeel.wordpress.com/2010/04/12/off-topic-datalagringsdirektivet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLegg igjen en kommentar

  1. Oppdatering: Storberget ser ut til å fjerne kravet til sjelelig mistanke for å hente ut data. Velkommen til fisketurer i datamengden av folk som ikke forstår statistiske tilfeldigheter (jfr. bursdagsparadokset)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: