Alexander I: The Cultured Warmonger

Etter å ha brukt ventetiden før spillet var tilgjengelig i Norge til litt utforskning, har jeg bestemt meg for at mitt første spill skal prøve å vinne kultur med krig som Alexander. For å vinne kultur i Civ 5, så må man fylle opp 5 policy trær, som betyr at man må ha endel kultur. Hver by man kontrollerer øker kostnaden på nye policies, så det er et mål å ikke kontrollere så mange byer. Samtidig så er det endel ting som gir økt kultur for hver by, og når byer man har installert marionett-styre i gir kultur uten økte kostnader, så vil jeg tro at krig er den beste veien for å vinne kultur.

Mitt første problem med spillet, er at introen stopper etter ca 30 sekunder, og jeg kan ikke hoppe over den. Antagelig er den satt opp til å måtte vises den første gangen, og siden jeg aldri får se den ferdig, så må jeg se det lille hver eneste gang. Ikke en god start på spillet, og når man i tillegg må trykke vekk en advarsel om at «online content is not rated» hver gang, så kan man bli litt frustrert. Nok om det; følgende er oppsettet jeg har valgt for spillet:

Ettersom dette blir mer eller mindre en OCC, så er det viktig å ha en god start, så jeg restarter et par ganger. Desverre har de fjernet muligheten for «Regenerate Map» som ble lagt til i Civ IV; i stedet så husker spillet dine siste innstillinger under «Play Now». Den husker desverre ikke endringer du har gjort på navnet på lederen din derimot… Til slutt får vi følgende start:

Det er veldig mye fjell vest for oss, så vi beveger oss litt nordøst lands elven for å finne et bedre sted å bygge byen vår. By grunnlegger Athen i 3960 to ruter nord for starten. Vi bygger en scout før worker for å få utforsket litt; det gjør at vi møter minst to bystater vest for oss før noen andre. Vi finner og noen ruiner som gir oss økt befolkning i Athen og nok kultur til å starte på Honor. Siden målet vårt er krig, går vi rett for Companion Cavalry. Animal husbandry viser at vi har hester nord for byen.

I 2600 BC (turn 35) oppdager vi Horseback Riding, og kan begynne å bygge Companion Cavalry. Neste mål er Stonehenge, så vi starter på Pottery. Innen vi bygger den første Companion Cavalry (heretter bare kalt CC), har vi nesten nok gull til å kjøpe en til. Nå står valget mellom å ta ut Roma med en gang, eller begynne på bystatene. Rome har en mye bedre plassering enn Almaty så vi går for den først. I 1920 BC (turn 52) har vi nok gull til å kjøpe den andre CCen, og vi går til krig mot Roma (som ennå ikke har bygget en worker? Denne AIen ser ikke helt frisk ut). Roma faller uten tap i 1840 BC, og vi samler tropper til å fjerne litt barbarer før det er Almaty sin tur.

Athen bygger Stonehenge i 1520 BC, og troppene er samtidig klar til å invadere Almaty runden etter. Almaty faller uten tap på første runde, så vi begynner å flytte styrkene vestover. Etter å ha forsket frem så vi kan utvinne alle ressurser rundt oss, begynner vi på Writing, Philiosophy og Civil Service. Singapore står for fall i 1160 BC, og faller neste runde. Naboene begynner å bli litt bekymret nå; Monaco erklærer pre-emptivt krig mot meg og Russland klager over at jeg angriper Singapore. Gjett hvem som er de neste på listen? Monaco faller i 975 BC og i 850 BC står Catherine for tur. St Petersburg faller på det første angrepet, og Moscow faller to runder etter. Cape Town forsvinner med i dragsuget rundt 500 BC, og Seoul ryker i 325 BC. Det begynner å dukke opp pikemen nå, og England begynner å yppe seg, så kan bli spennende å se hvordan det går videre. Slik ser hvertfall verden ut: (Tyre ligger under kartet i det ander bildet; de har overlevd siden de var vennlige en stund, men de ryker nok med snart)

Warsaw ble veldig glad når jeg tok over Seoul (de hadde hatt en liten feud), men jeg tror smilet stivnet når de pluteslig var de neste som ble ridd ned noen runder etterpå, rett forran nesen på Frankrike. Napoleon er sitt gamle krigerske seg, og vil ha meg med mot Elizabeth; så kjekt at vi har troppene klare?

Første runden av Englandskrigen rir vi ned de små troppene Elizabeth har, og tar over York. Neste runde tar vi London, og plutselig er England også utryddet. Vi har litt problemer med litt for mange folk, så vi gir Hiawatha Gems, Ivory og Cotton (som vi alle har overskudd av) for litt sølv. Blodpris, men verdt det. Vi fortsetter vår tur vestover, og Hanoi faller i 25 BC.

Napoleon står for tur i 75 AD, etter at vi dreper hans små styrker i den første runden faller Paris enkelt i neste runde. I følge oversikten er vi bare Hiawatha unna en domination seier; ser ut som jeg fikk small i stedet for standard størrelse kart. Napoleon har faktisk ikke bygget plantasje på krydderet sitt (rett utenfor Paris) etter 120 runder; noe er helt klart på styr. Jeg har etterhvert så mye sure folk i landet mitt at jeg bare er nødt til å tvinge gjennom en seier med å ta Hiawatha; så vi flytter opp styrkene og setter inn:

Kort sagt er jeg veldig skuffet over motstanden AIen klarte å hoste opp. Selv om det ikke er den høyeste vanskelighetsgraden, så hadde jeg ikke tenkt at invasjonshæren min skulle være ferdig bygget etter 50 turns, og citystatene var jo vanskeligere å ta enn de ekte motstanderene. Når det gjelder målet mitt om kultur-seier, så føler jeg at jeg kunne klart om jeg bare gikk litt saktere frem og ikke tok over så mange byer for fort.

Reklamer
Published in: on september 26, 2010 at 01:00  Legg igjen en kommentar  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://tarkeel.wordpress.com/2010/09/26/alexander-i-the-cultured-warmonger/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: