Kina-Syndromet

Nok en gang har det blitt lenge siden forrige post; grunnet en fin blanding av at tiden bare forsvinner uten at jeg vet hvor den blir av, og manglende spillsesjoner å skrive om. Det har blitt spilt endel i løpet av våren, men det har for det meste blitt Dominion og andre enkle spill. Dominion er veldig artig å spille, men det er ikke stort å melde om i ettertid.

Forrige fredag hadde jeg besøk av Håvard, Pål, Anders R. og Torstein og det endte (som vanlig) opp med Power Grid. Denne gangen ble det Kina brettet, som har endel underfundigheter. Den største forskjellen er at frem til steg 3, så kommer kraftverkene ut i rekkefølge, og ingen kraftverk blir fjernet som følge av manglende kjøp eller bygging av byer. Dette setter veldig preg på flyten av spillet, og personlig synes jeg det er en god ting.

Oppstarten av spillet blir og ganske forandret, da kraftverk #3 og #4 ikke er tilgjengelig, kull og olje starter på 5 € mens søppel starter på 7 €, og det ikke fylles på med nye kraftverk. Det endte med at Torstein fikk #7 for 10€, som viste seg å skulle være akkurat for dyrt… Pål kom bedre fra det med å kjøpe #8 uten like hard konkurranse; selv #6 (som normalt aldri blir solgt) ble det konkurranse om. Selv måtte jeg utby Håvard med 7 for å plukke opp #5 og på den måten sikre meg å gå først.

Første store utfordring kom av at jeg valgte å kjøpe olje, som presset prisen opp så kraftig at eneste måte Torstein kunne klare å bygge de to byene han kunne levere strøm til, var om han fikk en forbindelseskostnad på 2 eller lavere. Det var ikke veldig mange av disse tilgjengelig, så jeg så mitt snitt til å lage en spennendes start på spillet. Jeg hadde akkurat råd til å bygge trioen Beijing-Tangshan-Tianjing, som gjorde at det eneste stedet Torstein kunne bygge var på innsiden av meg. Samtidig etterlot jeg meg såpass masse plass på «innsiden» at jeg håpet å friste en annen spiller til å også starte der; og hvis ikke ville jeg ha et stort område uten konkurranse til å utvide meg på i steg 2 av spillet. Allerede på andre spiller fikk jeg napp, når Anders (i svart) valgte å bygge innenfor meg; Torstein gjorde som han måtte og bygget også sine to byer på innsiden av meg.

Dette medførte jo såklart at resten av brettet ble veldig åpent; Pål hadde bittelitt mer penger enn Torstein og fikk synes to byer med en 4-kostnadsforbindelse, og Håvard som sistemann fikk krem-plassen (så det ut som). Ettersom kostnadene på å fyre kraftverkene er så høye i Kina, går de første rundene ganske tregt unna. Siden jeg stod med 3 byer, men kun kapasitet til å levere strøm til en av de, måtte jeg jo såklart ha meg noen tidlige kraftverk. Etter noen intense budrunder fikk jeg tatt #16, som gjorde at jeg fortsatt ville være «først» i spillet selv når de andre tok meg igjen på antall byer. Alt i alt vil jeg si at det var verdt prisen å bygge tre byer i første runde, selv om jeg aldri har sett noen gjøre lignendes galskap før.

Resten av spillet var også preget av hard konkurranse om kraftverk; jeg klarte å karre til meg både #20 og #26 på to forskjellige runde; begge ganger måtte jeg betale nøyaktig smertegrensen, men jeg klare å både kjøpe kraftverket samt bygge nok byer til at det var et lønnsomt kjøp. Det så en tid ut som Håvard ville være den eneste som kunne starte steg 2 med å bygge til 7 byer, noe jeg ikke tok sjansen på så jeg bygget ut på et litt ugunstig tidspunkt og tapte dermed andreposisijon på krem-byene. Ettersom det fortsatt var endel ubygde byer i sør rundt Håvard, gikk det bra, men jeg var veldig nervøs der.

I sluttfasen ble det noen vannvittige budrunder på kraftverk, i begge ender. Torstein lot Anders få kjøpe #30 (3 søppel->6 byer) for kostnad, selv om Torstein selv trengte å utvide kapasiteten sin sårt. I motsatt ende av skalaen, gikk flere av kapasitet 6 og 7 kraftverkene for 50+€; selv ble jeg sittendes igjen med #34 uten å egentlig ha lyst på den. Ettersom de fleste andre spillerene hadde forsprang på meg i kapasitet, valgte jeg å avslutte spillet så raskt som mulig. Jeg klarte å tyne Håvard for nok penger på et kraftverk til at han ikke klarte å bygge nok byer, og Anders sprengte også budsjettet sitt. Resultatet var at jeg klarte å bygge opp til 15, og Anders var den eneste som klarte å slå følge, men med mindre penger igjen på hånden.

  • Øystein (lilla): 15/15, 47 €
  • Anders (svart): 15/16, 0€
  • Pål (blå) 13/17
  • Håvard (rød): 12/17
  • Torstein (grønn): 11/13
Reklamer
Published in: on juli 5, 2011 at 18:00  Comments (1)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://tarkeel.wordpress.com/2011/07/05/kina-syndromet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLegg igjen en kommentar

  1. Jeg må si at jeg syns Kina er en fantastisk utvidelse til PG. Jeg var skeptisk til «planned economy» (at kraftverkene kommer i stigende rekkefølge i steg 1 og 2) før vi prøvde det, men det gir faktisk veldig mye til spillet. Folk blir veldig presset på å kjøpe kraftverk og det blir av og til en avveiningom man skal presse farten ved å kjøpe eller bremse ved å holde igjen.

    Kina anbefales!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: